Home FITNESS Johnson & Johnson Women’s Challenge Diary: 14.dubna

Johnson & Johnson Women’s Challenge Diary: 14.dubna

April 14, 2015

Adela Women's Challenge April 14th

Ahoj milé finalistky, jak se máte?

Po dnešním tréninku jsem se krátce zamyslela nad tím, co jsem při minulém maratonu dělala nesprávně  a co tentokrát hodlám změnit a v příštích týdnech před maratonem i během něj udělat jinak. Některé tipy vypadají jako samozřejmé, člověk však je mnohdy natolik pohlcen samotným tréninkem a uzavřen ve vlastní  “bublině”, že i mně se stalo (a to jsem vystudovala školu zdravé výživy),  že jsem  některé zásadní věci zcela přehlédla  anebo igonorovala  důležité informace, které jsem přitom měla k dispozici, a také to, o co si tělo samo říkalo.

 

Zde je tedy několik tipů:

 

1- Elektrolyty

 

V průběhu  minulého maratonu jsem nedoplňovala žádné elektrolyty. Domnívala jsem se totiž, že oranžové nápoje na stolech v občerstvovacích  stanicích, jsou ovocné džusy, které by zatížily můj žaludek a proto jsem se jim vyhýbala. Vůbec nevim, proč mě to napadlo.  Měla jsem zkrátka pocit, že nám serviruji ‘rychlý cukr’.  Následkem toho jsem doběhla naprosto vyčerpaná.

Je proto  nesmírně důležité doplňovat minerály nejen během tréninku, ale i  v průběhu samotného závodu. Z těla se dostávají pocením mnohem rychleji, než bychom očekávali. Především nedostatek vápníku, sodíku a  draslíku může vést k úplnému vyčerpání svalstva a  následným svalovým křečem.

Tentokrát se proto budu soustředit na pravidelné doplňování elektrolytů, a to každých 5 až 10 kilometrů.

 

2 – Malá večeře v předvečer maratonu

 

Celkem všude se dočtete, jak je důležité jíst celozrné těstoviny den před maratonem, abychom si vytvořili dostatečnou zásobu sacharidů, tedy nezbytného “paliva”,  pro den závodu. Těstoviny sice  jím, ale velice zřídka. Večer před maratonem jsem se tedy svědomitě snažila udělat  si  onu dostatečnou sacharidovou zásobu,  jen ale proto, abych toho ráno v den závodu hořce litovala. Byla jsem tak plná, až mi bylo těžko. Těstoviny si  opět dopřeji,  tentokrát se však moje poslední ‘pasta party’   uskuteční minimálně dva dny před maratonem, abych měla dostatek času vše důkladně strávit. Den před závodem už těstoviny úplně vynechám. Tím se dostávám k dalšímu pravidlu:

 

3- Nezkoušet nic nového a neexperimentovat s jídlem poslední dny před maratonem

 

Ať už si přečtete sebegeniálnější  článek s radami,  jak má vypadat  výživa  den před a v den maratonu, v této fázi  je příliš pozdě cokoli  měnit  anebo zkoušet něco nového. Tentokrát určitě posnídám to, co jsem jedla uplynulé 4 měsíce před každým tréninkem. Tak mi to vyhovuje a  dosud to  fungovalo. Jiné  tipy a nápady mohou být dobré, dokonce výborné, ale na ně  si najdu čas a  v klidu je vyzkouším až po maratonu.

 

4- Snídaně nejpozději 3 hodiny před startem

 

Pokud jste zvyklí snídat, což je můj případ, neboť snídaně mi dodává energii, pak doporučuji ji  nevynechat ani v den závodu. Je ale třeba ji sníst nejpozději 3 hodiny před startovním výstřelem.  Já vsázím na  svou klasiku – ve vodě uvařené ovesné vločky  s troškou medu. Mléko  ráno  vůbec nedoporučuji, člověk je pak zahleněný a celý  závod “prochrchlá”.

 

 

5- Trénovat  je třeba venku, téměř při jakémkoli počasí

 

Své tréninky se snažím  uskutečňovat venku, ať teploměr ukazuje – 15 C či 35 C,  misto  na běžícím pásu v posilovně. Minulý rok byla v  New Yorku opravdu šílená zima,   občas pak nebylo vyhnutí a musela jsem běhat na trenažeru. Rozhodně to však není totéž,  pás v posilovně  se dá při  srovnání s běháním venku nazvat  procházkou  růžovou zahradou. Při minulém maratonu jsem se pak neubránila  pocitu, že z tréninků nemám dost naběháno, přestože jsem tréninkový plán bezezbytku splnila. Proto letos, ať  je venku téměř jakékoli počasí,  “makám” tam.

 

6- Po každém běhu, i během něj, se protahovat

 

Člověk je někdy unavený a nechce se mu, jak jsem si ale sama ověřila, protahovaní vás dovede daleko. Tentokrát mám mnohem menší problém s bolestmi  kolen než minule, neboť se pečlivě protahuji po každém tréninku, i tom sebemenším.

Důležité  však je se “nepřetáhnout”! Jóga je užasná disciplína, ne však v kombinaci s tréninkem na maraton! Běh je znamý tím, že svalstvo zkracuje a jóga usiluje o pravý  opak.  Současné provádění obého je extrémem  a extrémy zdraví určitě neprospívají.  Před několika měsíci jsem šla na jógu bezprostředně  po absolvování půlmaratonu a následující  tři dny jsem se nemohla hýbat. Zlatá střední cesta je vždy tou správnou volbou. A proto protahovat, ale s citem.

 

7- Běhat ráno  nikoli večer

 

Pro mě osobně  je mnohem jednodušší chodit  běhat večer, kdy je  tělo rozhýbané. Maratony však začínají  vždy ráno a proto má jednoznačně smysl trénovat také po ránu.  Sanažila jsem se to v posledních týdnech  dodržovat, tak uvidíme, zda mi to pomůže?!

 

 

Happy running!!

 

Adela x

 

You may also like